In de afgelopen tijd zijn er 2 coupes geweest, waarbij eerst de regering en daarna de interim regering zijn afgezet door de coupeplegers. De verkiezingen die werden aangekondigd, zijn opgeschort tot tenminste 5 jaar na de 2e staatsgreep. Het land verkeert daarmee in een bestuurlijke wanorde.
Inmiddels zijn ook de Franse militairen uit Mali vertrokken, evenals de Europees-Canadese operatie; samen streden de buitenlandse militairen al jaren tegen het terrorisme. Onder meer de samenwerking van de Malinese junta met Russische privémilities is Frankrijk en zijn partners een doorn in het oog.
De Fransen en hun bondgenoten trokken zich terug, in de eerste plaats omdat de relatie tussen de Fransen en het militaire regime in Mali de laatste tijd erg verslechterd is, onder meer door de beslissing van de junta om de in februari geplande verkiezingen uit te stellen en langer aan de macht te blijven.
De militaire machthebbers zijn de Franse troepen ook liever kwijt dan rijk en werken nu samen met Russische privémilities, met name de omstreden Wagner Group. En dat is volgens verschillende Europese landen niet langer verenigbaar met hun missie. Ze beschuldigen de Wagner Group ervan geweld aan te wakkeren en de mensenrechten te schenden in Afrika.
Van Mali tot Burkina Faso, van Tsjaad tot Niger, de laatste maanden duiken overal bij demonstraties ineens de wit met blauw en rode vlaggen op van Rusland. Meegenomen door Malinezen met dezelfde boodschap voor hun leiders: breek met de oud-kolonisator onder wie het jihadistisch geweld is opgelaaid. „À bas la France!”, weg met Frankrijk. Rusland moet onze nieuwe partner worden.
Aan deze boodschap ging een geraffineerde informatiecampagne vooraf, stellen onderzoekers die desinformatie in de regio volgen. Zij zagen hoe pro-Russische en anti-westerse berichten de laatste jaren een vlucht namen in Afrika. Vooral via sociale media groeit de invloed van Moskou op het continent. Bij veel Malinezen raakt de desinformatie een gevoelige snaar. Al jaren groeit net als in andere West-Afrikaanse landen de frustratie over Franse presidenten die zich ook na zes decennia onafhankelijkheid blijven bemoeien met hun politiek en economie.
Op het Centre d’Ecoute is in de dagelijkse praktijk niet veel te merken van de politieke wanorde die heerst in Mali. De alfabetiseringslessen kunnen doorgang vinden en de kinderen ontmoeten elkaar op het Centrum. Ook loopt het naai- en breiproject goed. Daarnaast worden in het kader van de Rechten van het Kind projecten ingevuld. Wel zijn met enige regelmaat scholen dicht door stakingen.
Hoewel de situatie in het land schrijnend en onzeker is, is het Centre d’Ecoute een veilige plek voor de weeskinderen in Mali.