Vanaf april 2025 start Mali met het vaccineren van kinderen tegen malaria, een door muggen overgedragen ziekte die jaarlijks duizenden levens eist, vooral onder jonge kinderen. Deze belangrijke mijlpaal is mede mogelijk gemaakt door de inspanningen van Malinese onderzoekers, die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en introductie van het vaccin in hun eigen land.
Malaria is al decennialang een van de grootste gezondheidsproblemen in Mali. Na meer dan veertig jaar onderzoek en diverse mislukte pogingen werd in 2021 het eerste malariavaccin, RTS,S (Mosquirix), goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Twee jaar later volgde het R21-vaccin, ontwikkeld door Oxford University. Inmiddels worden beide vaccins ingezet in zeventien Afrikaanse landen, waaronder nu ook Mali.
Voor de toekomst van Malinese kinderen betekent dit een enorme stap vooruit. Vooral kwetsbare groepen, zoals weeskinderen, lopen een verhoogd risico op ernstige complicaties door malaria. Door vaccinatie krijgen zij een betere kans op een gezonde jeugd, zonder de constante dreiging van deze dodelijke ziekte. Dankzij deze vooruitgang kan een nieuwe generatie opgroeien met minder angst en meer kansen op een gezonde toekomst.